Ook in 2021 wind in de rug voor BodemUP

Jaarverslag 2021

Aanpak wordt overgenomen door andere provincies

BodemUP blijft een paradepaardje van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Ruim 80 procent van de Brabantse boeren en tuinders in grondwaterbeschermingsgebied doen in 2021 mee aan het project. En allemaal nemen ze maatregelen, dankzij de gebiedsgerichte op maat-aanpak. Regio-coördinator Johan Elshof en Peter Ramakers (opdrachtnemer waterkwaliteit bij provincie Noord-Brabant) blikken terug en vooruit.

Boeren en tuinders zijn zich heel bewust van het belang van een gezonde bodem en goede waterkwaliteit- en kwantiteit. De bodem is hun kapitaal, waar het harde werk zich moet uitbetalen. Maar wanneer is je bodem gezond, hoe houd je ‘m gezond, voorkom je uitspoeling, benut je het beschikbare water optimaal? In dat kennisgat is BodemUP gesprongen, zegt Johan Elshof. “En vanaf het begin met de gedachte ‘we moeten het de boer zo gemakkelijk mogelijk maken’.” Vandaar die gebiedsgerichte op maat-aanpak en integrale advisering. “In de praktijk betekent dat dat boer en coach elkaar kennen, we opgaven proberen te koppelen en de ondernemer uiteindelijk kiest welke maatregelen hij neemt.”

Rugzakje van de coach

Een schot in de roos, zo blijkt ook in 2021 weer: “De subsidieregeling Wel Goed Water Geven loopt in Brabant mede zo goed doordat onze bodemcoaches het meenemen in hun gesprek met de boer. Hetzelfde geldt voor deelname aan Schoon Water Brabant om emissies naar het oppervlaktewater te verminderen.” En neem de Bedrijfs-, bodem- en waterplannen (per perceel en bedrijf inzicht krijgen in de opgaven, red.): begin 2021 waren er net 25 rapporten opgesteld. ‘Toen het in het rugzakje van de BodemUp-coach ging zaten we binnen no time op 370 BBW-plannen.” Elshof wil maar zeggen: boeren en tuinders willen wel. “Ondernemers hebben zelf ook behoefte aan inzicht in hun opgaven en willen weten welke maatregelen het meest effectief zijn. De coach geeft een zetje in de juiste richting.”

Basis hetzelfde

Geen wonder dus dat ze ook in andere provincies de BodemUp-aanpak kopiëren. Peter Ramakers: “Terwijl dat niet vanzelfsprekend is, bodembeleid is namelijk een taak van het ministerie van LNV. Het is Noord-Brabant te prijzen dat ze samenwerking heeft gezocht met waterschap en boeren en tuinders en zelf een aanpak heeft geformuleerd.” Ramakers – naast opdrachtnemer Waterkwaliteit voor Noord-Brabant ook aangesloten bij het DAW Kernteam namens IPO – juicht toe dat Limburg, Gelderland en Flevoland volgen. “En het DAW werkt zelf via Versterkte Kennisverspreiding aan een variant van BodemUp.” Overal is de basis hetzelfde: kennis over de bodem weer bij de boer brengen door middel van intensieve bijeenkomsten om handelingsperspectief te bieden. In Brabant hebben ze de handen al op elkaar voor nog eens 8 jaar BodemUP. Ramakers: “Dat stukje zekerheid hebben boeren en tuinders in heel Nederland nodig. In Brabant zien we dat deze aanpak werkt, met een langere looptijd zullen de effecten óók volgen. Ik heb er vertrouwen in.”

Meer informatie over de bedrijfs-, bodem- en waterplannen vind je hier