Met focus verder in de uitvoering

Jaarverslag 2021

“Het is best spannend om exact op te schrijven wat je gaat doen.” En toch doen we dat binnen het DAW. Voor ieder waterschapsgebied is een Gebiedsdocument Agrarische Wateropgave (GAW) opgesteld. In dit document zijn de waterkwaliteits- en waterkwantiteitsopgaven per waterschapbeheersgebied in beeld gebracht. Het vervolg is het ontwikkelen van een Uitvoeringsprogramma (UP), waarmee in 2021 is gestart.

In een uitvoeringsprogramma worden de afspraken vastgelegd over hoe partijen samen gaan werken aan de opgave om voldoende schoon water in een gebied te realiseren. Er worden in het gebied gerichte keuzes gemaakt en vastgelegd over de inzet van middelen en geld om zo effectief mogelijk te werken aan het halen van de drie hoofddoelen van het DAW in 2027: verbeteren waterkwaliteit en -kwantiteit en een economisch sterke en duurzame landbouw. Gisèlle Snels, werkzaam bij RVO en lid van het Supportteam DAW, is betrokken bij de ontwikkeling van de UP’s. “Het is best spannend om exact op te schrijven wat je gaat doen. Het is belangrijk dat we de specifieke gebiedsopgave helder hebben en het doel voor ogen houden. Er moeten maatregelen genomen worden om te werken aan schoon en voldoende water en een betere bodem. Hierin moeten we met zoveel mogelijk boeren en tuinders samenwerken met de waterbeheerders in de gebieden”, aldus Snels.

Elk gebied eigen plan

Het traject om te komen tot een Uitvoeringsprogramma wordt in elk waterschapsgebied anders vorm gegeven. Elk gebied heeft zijn eigen bijzonderheden en uitdagingen. Lydia Wijbenga is als DAW-regiocoördinator verantwoordelijk voor de UP’s in de waterschappen Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Het gesprek over de UP’s voeren wij met alle betrokkenen. Naast het waterschap nodigen wij ook de verschillende agrarische partijen en de boer en tuinder zelf uit. Iedereen heeft veel kennis en ervaring binnen zijn eigen vakgebied. Daarnaast zijn er veel goede voorbeelden van projecten en maatregelen waar een boer of tuinder mee aan de slag kan. Tijdens de bijeenkomsten die wij hebben over de UP’s willen wij al deze kennis en informatie graag boven tafel krijgen”, legt Wijbenga uit.

De kracht van het supportteam

Elke DAW-regiocoördinator pakt het ontwikkelen van het Uitvoerings-programma aan op zijn eigen manier en waar zijn/haar gebied behoefte aan heeft. Omdat je als regiocoördinator zo diep in het proces zit, is het fijn dat je ervaringen, uitdagingen en dillema’s kan delen in het DAW Supportteam. Snels: “Soms kunnen wij helpen om het proces een duwtje te geven. Met de ervaring over gebiedsprocessen of met data en factstheets die wij binnen RVO beschikbaar hebben. Doordat wij vanaf een afstand meekijken kunnen wij de regiocoördinatoren helpen om overzicht te houden en helpen om de juiste richting in te gaan.”

Links Gisèlle Snels, rechts Lydia Wijbenga

We blijven in gesprek

Eind 2022 verwachten we dat in alle gebieden afspraken zijn gemaakt over de uitvoering. Daarna begin het ‘echte’ werk. Wijbenga licht toe: “Ook in de komende jaren blijft het een lerend proces. We gaan aan de slag, blijven in gesprek, luisteren en monitoren en indien nodig gaan we bijsturen. We moeten vooral goed blijven samenwerken.”

Klik hier voor meer info