Monitoring zet akkerbouwer Pieter aan het denken over bedrijfsvoering

Jaarverslag 2021

Akkerbouwer Pieter Meijer greep de mogelijkheid om zelf verzilting te meten op zijn land via het DAW-project Boeren Meten Water met beide handen aan. De jonge boer hoort veel over verzilting in zijn gebied – Kloosterburen in Groningen, tegen de waddenkust aan – maar heeft niet het idee dat zijn gewassen daar onder lijden. “Ik ervaar geen problemen, dus ik doe ook mee aan dit project om te zien óf er sprake is van verzilting en zo ja, hoeveel dan.

” Via Boeren Meten Water is er een Aqua Pin in de grond geplaatst die onder meer het EC-gehalte (zout) en bodemtemperatuur meet. Meijer logt wekelijks in om de data te bekijken. “De Aqua Pin wil ik om de zoveel tijd verplaatsen om een goed beeld te krijgen van waar op mijn land sprake is van verzilting.” Meijer zag al een groot verschil in zoutgehalte op twee plekken in het perceel die hemelsbreed maar 150 meter van elkaar af liggen. “Opmerkelijk en heel waardevolle informatie voor mij.”

Bedrijfsvoering aanpassen door inzicht

Meijer is blij dat hij na uitleg via projectpartner en ontwikkelaar Acacia Water zélf toegang heeft tot zijn eigen data. “Ik vind het leuk om te volgen en het zet mij aan het denken over mijn bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld of ik op een perceel met een hoger zoutgehalte zal kiezen voor een aardappelras dat daar beter kan.”

Ook maakt de Groninger met de data in het achterhoofd andere keuzen voor grondwerkzaamheden. “Is er echt sprake van veel verzilting, dan moet ik de grond niet teveel beroeren en is het zaak de bovengrond in goede conditie te houden.”

De Aqua Pin heeft Meijer moeten kopen, maar ‘het inzicht dat het mij biedt, is de aanschaf wel waard’: “Ik wil langdurig monitoren om een goed beeld te krijgen.” De data van hem en andere projectpartners onherleidbaar delen met beleidsmakers vindt Meijer geen probleem. “Dat lijkt mij juist heel zinvol. Dan wordt pas echt duidelijk of er sprake is van een breed probleem en kan er goed beleid gemaakt worden.”