Sneller van aansprekende voorbeeld- projecten naar bredere toepassing

Jaarverslag 2021

We kijken terug op een boeiend 2021, maar zijn ook alweer volop in 2022. We ontmoeten elkaar weer fysiek, zijn met elkaar in gesprek, maken resultaten zichtbaar vanuit ons gezamenlijk doel ‘samen werken aan schoon en voldoende water en een betere bodem’.

Want met elkaar zijn we aan zet om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren. Bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) gaat dit samen met verbetering van de agrarische bedrijfsvoering. Juist de combinatie van boeren en tuinders die vrijwillig maatregelen nemen die goed zijn voor hun bodem, gewas of vee en waarmee tegelijkertijd wordt gewerkt aan de wateropgave blijft de basis van het DAW. Het DAW geeft agrariërs de ruimte om zelf aan het stuur te zitten om naar doelen toe te werken. We willen onze impact de komende jaren nog groter maken door nog meer samen te werken en samen meer DAW-maatregelen uit te voeren.

2021 kende helaas weer haar beperkingen door corona. Het was een groot gemis dat de deelnemers van projecten elkaar niet tot nauwelijks in het veld konden ontmoeten. De kracht van het DAW is elkaar inspireren, bij elkaar op het erf kijken, kennis en ervaringen delen. Maar ook de fysieke gesprekken tussen boeren en tuinders, het waterschap en andere partijen werden gemist.

Tegelijkertijd zijn er in 2021, ondanks alle beperkingen, toch projecten bijgekomen, succesvolle regionale projecten zijn landelijk uitgerold en projecten zijn afgerond. We merken dat het belang van het monitoren van de resultaten uit al die projecten steeds groter wordt. Niet alleen op projectniveau, maar ook om de landelijke impact zichtbaar te maken. We hebben een goed gevoel over de resultaten die er behaald worden, dat willen we ook graag laten zien. Daarnaast wordt het belang van monitoren onderstreept door de komst van het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn. Dit programma kent stevige doelen die de agrarische sector moet halen. Het DAW draagt daarnaast ook bij aan het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water, het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 met het pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten, de Beleidsnota drinkwater en het Deltaprogramma zoetwater. Het is belangrijk om te onderbouwen hoe het DAW bijdraagt aan de doelen en wat we met het DAW gezamenlijk hebben bereikt tot nu toe. Zo gaan we sneller van aansprekende voorbeeldprojecten naar bredere toepassing.

Een mooie toevoeging van het DAW is het Bestuurlijk Overleg. Doordat alle partners – het ministerie van IenW, het ministerie van LNV, Unie van Waterschappen, IPO en LTO Nederland – aan tafel zitten krijgt het DAW de aandacht die het volgens ons verdient.

2021 was ook het jaar dat Geert de Groot het stokje als programmamanager heeft overgedragen aan Meri Loeffen. Met zijn enorme betrokkenheid bij dit grote project heeft Geert een belangrijke bijdrage geleverd aan waar het DAW nu staat. Aan Meri ligt er nu de taak, om met haar frisheid en energie, het DAW verder te brengen. Daar hebben wij alle vertrouwen in.

We zijn erg benieuwd naar haar nieuwe inzichten en aanpak. Wij wensen u veel leesplezier met dit jaarverslag 2021.