Gebiedsmakelaars denken mee

Jaarverslag 2021

Een boerenstuw, peilgestuurde drainage of de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Het zijn allemaal investeringen die droogte tegengaan en de waterkwaliteit verbeteren. De gebiedsmakelaars Henk Jolink van LTO Noord en Daniël Nieuwenhuis van waterschap Rijn & IJssel ondersteunen dagelijks boeren en tuinders in Gelderland om dit te realiseren.

Boeren en tuinders zelf de keuze bieden om aan de slag te gaan met maatregelen om de waterkwaliteit en -kwantiteit in stand te houden. Dit is de aanpak waar Nieuwenhuis en Jolink mee werken. Zowel vanuit het DAW onder de investeringsregeling ‘Zoetwatervoorziening Oost-Nederland’ (ZON) als vanuit het programma ‘Elke druppel de grond in’ van waterschap Rijn en IJssel.

Vrijwillige aanpak

“De boer klopt bij ons vrijwillig aan voor advies. Tijdens het bezoek delen we vanuit het programma ‘Elke druppel de grond in’ inzichten die we opdoen op het landschap en gaan aan de hand daarvan het gesprek aan om samen gewenste maatregelen te kiezen. Welke stappen kun je zetten om meer water vast te houden en nutriëntenverliezen te beperken”, vertelt Nieuwenhuis. “Vervolgens faciliteren we via de ZON-regeling* vanuit het DAW met het aanvragen van de investering. Hiermee ontzorgen we de boer grotendeels van het papierwerk rondom de aanvraag”, vult Jolink aan. “Een bottom-up aanpak, waarbij de boer zelf aan het roer blijft.”

Droogte de baas blijven

In 2021 melden zich voor het programma meer dan 300 geïnteresseerde boeren en maakten maar liefst 130 boeren gebruik van de subsidiemaatregel. “Na drie droge jaren zien boeren het belang in om de droogte de baas te blijven. Ze nemen maatregelen om opbrengstenverliezen zoveel mogelijk te voorkomen en om de nutrientenbenutting in deze moeilijke omstandigheden te optimaliseren.” De wil om over te gaan tot aanpak is groot, merkt ook Nieuwenhuis. “In de zomer van 2021 hield het DAW een webinar over de kennis en ervaringen rond waterbeschikbaarheid en de (subsidie)mogelijkheden. Door dit webinar krijgen we nu nog steeds aanvragen. Kortom, een webinar met succes!”

Een gezamenlijk doel

Een andere succesfactor binnen dit geheel is de samenwerking tussen het DAW en waterschap Rijn en IJssel. “Het waterschap heeft veel kennis van het watersysteem. Loopt een boer tegen een probleem aan, wijzen zij op een mogelijke oplossing. Het DAW faciliteert. Als gebiedsmakelaars denken we mee vanuit de boerenpraktijk, begeleiden de eventuele (subsidie)aanvraag en gaan voor een goede en snelle oplossing”, geeft Jolink aan. “Een praktische samenwerking met korte lijntjes”, vindt ook Nieuwenhuis. “We hebben een gezamenlijk doel: De boer en tuinder in het gebied faciliteren in de strijd tegen droogte.”

 

“Een praktische samenwerking met korte lijntjes”

*Wat is de ZON-regeling?

Met de ZON-regeling kunnen boeren en tuinders vrijwillig of op basis van een bedrijfsadvies kiezen uit verschillende maatregelen. In Overijssel, Drenthe en Gelderland kunnen boeren en tuinders maximaal 40% subsidie ontvangen op een maatregel, met een maximum van €10.000,- of €20.000,- per bedrijf (afhankelijk van het waterschap). Enkele voorbeelden van maatregelen die hiermee genomen worden zijn: `
• Druppelirrigatie of ondergrondse drip-irrigatie;
• Nuttig toepassen van sloot- en bermmaaisel;
• Hergebruik gewasresten (stro, blad);
• Peilgestuurde drainage;
• Aanleggen van een boerenstuw.
 
Klik hier voor meer info