Het DAW: geen project hetzelfde

Jaarverslag 2021

Friesland

Bodem APK

Bodem APK staat voor Analyse, Planvorming en Kwaliteitsverbetering. Deelnemers krijgen meer inzicht in de bodem op het eigen bedrijf én in de maatregelen om de bodem te verbeteren. Bestaande kennis ter verbetering van de bodemkwaliteit op bedrijfsniveau wordt in de praktijk gedemonstreerd.


Flevoland

Boer van de Toekomst

Het DAW wil met haar samenwerking met de Boerderij van de Toekomst in Lelystad aan boeren, tuinders én onderzoekers een platform bieden om met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen die op de landbouw afkomen. Vanuit de verschillende regio’s worden er excursies naar de Boerderij van de Toekomst gehouden. Ook is het spel Boer van de Toekomst ontwikkeld.


Groningen

Uitvoeringsstimulans ten behoeve van water- en bodemkwaliteit

Agrariërs kunnen eenmalig een (investerings)subsidie aanvragen voor maatregelen die de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren of het vasthouden van water op landbouwgrond bevorderen. Binnen no-time meldt zich de 120ste deelnemer en daarmee is het project in het Groningse deel van het Noorderzijlvest een groot succes.


Utrecht

Polderkennis op Peil

In Polderkennis op Peil kwamen maar liefst 100 veehouders in West-Utrecht regelmatig in studiegroepen bijeen om kennis uit te wisselen over water en bodem op polderniveau. Het werken met studiegroepen op polderniveau is nieuw. In het project staan twee thema’s centraal: waterbeheer in eigen polder, en bodem en water in het bedrijfsmanagement.


Zuid-Holland

Boeren met toekomst in polder

Aarlanderveen In het nieuwe DAW-project Boeren met toekomst in Polder Aarlanderveen gaan boeren gezamenlijk met partners aan de slag voor een beter toekomstperspectief. Het verbeteren van de waterkwaliteit, het reduceren van de stikstofuitstoot, het verminderen van bodemdaling en het verhogen van de biodiversiteit zijn enkele van de opgaven voor agrariërs die in dit gebied spelen.


Limburg

Grondig Boeren met Mais (onderdeel van Duurzaam Schoon Grondwater)

Maïs is een belangrijk gewas voor veehouders op de zandgronden in Limburg. Maïs is echter een uitspoelingsgevoelig gewas en lastig om met lage verliezen te telen. Op bijeenkomsten op proefbedrijven en satellietbedrijven willen we demonstreren aan telers, loonwerkers en erfbetreders hoe de maïsteelt verduurzaamd kan worden.